Carte: "Brancusi: Templul din Indor"

Rezumat:

Volumul valorifică materiale din manuscrisul „Am lucrat cu Brâncuși” neincluse în cartea “Amintiri despre Brâncuși”.

Autorul l-a cunoscut bine pe Constantin Brâncuși, ca fiu al unui bun prieten al artistului și colaborator în realizarea coloanei monumentale de la Târgu - Jiu.

A deținut de la sculptor informații despre proiectul Templului pe care artistul intenționa să-l realizeze în India și pentru care-i solicitase colaborarea.

Monumentul urma să aibă forma unui ou imens, asemănător lucrării “Începutul lumii”. Inginerul nu l-a putut însoți pe Brâncuși la Indor, iar lucrarea nu s-a înfăptuit. S-au publicat numeroase ipoteze despre acest proiect și s-a realizat chiar un film documentar în 1970.

Eseul “Ovoidul în Opera lui Brâncuși” este primul studiu sistematic făcut de un român asupra principalului motiv din creația sculptorului și se regăsește numărul de aur în câteva opere ale acestuia.

Volumul mai cuprinde un eseu despre “Desenele abstracte ale lui Brâncuși”, documente originale și un bogat material ilustrativ.

Postfața, semnată de Sorana Georgescu – Gorjan, include o notă bibliografică a inginerului Gorjan, precum și un articol de sinteză despre “Proiecte arhitecturale la Brâncuși”.

Recenzii

Alte comentarii

Nu